16 oktober 2024

Inzicht In de Biologische Klok

hoe het circadiaanse ritme onze gezondheid beïnvloedt

Andries Kalsbeek

Laura Kervezee

20u · Andries Kalsbeek (Nederlands Herseninstituut) en Laura Kervezee (Leiden UMC)
  
19u30 · Séance  live
 
moderator · Maïté Tjon A Hie
 
* * * * * 
 
16 oktober · 19u30/20u - 22u
 
The Shamrock · Smetiusstr. 17
 
gratis entree
 
in Nederlands

Wie kent het niet?

De wekker gaat 's ochtends, maar we zijn nog veel te moe om op te staan. Het lijkt soms alsof ons lichaam volgens een andere klok leeft. Dat kan, zeggen wetenschappers. Er is namelijk een kleine groep zenuwen in de hypothalamus die als een ‘biologische klok’ het dagelijkse ritme van ons leven bepaalt. Het reguleert niet alleen ons slaap-waakritme, maar beïnvloedt ook onze stofwisseling, hormoonafgifte, stemmingen en nog veel meer.
De huidige 24/7 maatschappij veroorzaakt desynchronisatie hierin, wat negatieve gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Denk aan een hoger risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.
 
In het project BioClock werkt een grote verscheidenheid aan onderzoekers door heel Nederland samen om de geheimen van de biologische klok te ontrafelen. Andries Kalsbeek (Nederlands Herseninstituut, Amsterdam UMC) onderzoekt welke invloed de biologische klok heeft op onze hormoonniveaus en hoe energiek we ons voelen. Laura Kervezee (Leiden UMC) werkt aan nieuwe strategieën om de natuurlijke werking van de biologische klok te ondersteunen, zoals bij nachtwerkers, ouderen of ziekenhuispatiënten. Op woensdag 16 oktober bespreken zij in het Science Café hun nieuwste bevindingen over de werking van de biologische klok en de gevolgen die verstoringen kunnen hebben. En Séance ... zij spelen deze avond volgens hun eigen ritme; tune in!

Maïté Tjon A Hie

Séance